Geen roze wolk

De Roze Wolk.

Het is een term die vaak wordt gebruikt om de periode na de geboorte van een baby te beschrijven. Het idee is dat nieuwe ouders zo verliefd zijn op hun kindje dat ze alles door een roze bril zien en zich op een roze wolk bevinden. Maar wat als dat niet zo is? Wat als je je helemaal niet op een roze wolk bevindt na de geboorte van je kind?

De eerste troostende gedachte is misschien wel: je bent niet de enige. Hoewel dit misschien zo mag lijken als we alle plaatjes en verhalen op social media en tv moeten geloven, weten wij uit de ervaringen die we dagelijks opdoen met moeders in onze praktijk, dat dit echt niet de realiteit is. 
Of, misschien zijn er wel momenten waarop je de ‘roze wolk’ even kunt ervaren, maar worden deze afgewisseld met momenten dat je het allemaal even niet meer ziet zitten of je je afvraagt waar jullie in hemelsnaam aan begonnen zijn. 

Schrik niet meteen van deze gedachte. Het is belangrijk om te beseffen dat het hebben van een baby een mega grote verandering is en het is niet gek als dit niet allemaal vanzelf gaat. Veel nieuwe ouders hebben moeite om zich aan te passen aan de nieuwe situatie. Je moet als ouders ook groeien en leren en het is helemaal niet gek dat dit niet in een keer goed gaat!

Neem ook mee dat je zeer waarschijnlijk last hebt van slaapgebrek, veranderingen in je relatie, onzekerheid over de opvoeding, borstvoeding, je lichaam of simpelweg het feit dat het ouderschap heel anders is dan je had verwacht.

Het verschil tussen verwachtingen en realiteit is juist hetgeen dat de wrijving of nare gevoelens geeft. Je had een bepaald beeld van hoe je zelf zou zijn als het kindje er eenmaal is, maar de realiteit kan heel anders zijn. Slaapgebrek kan ervoor zorgen dat je je niet meer kunt concentreren en relativeren, de relatie kan onder druk komen te staan door de stress en de opvoeding van een kind is vaak veel ingewikkelder dan gedacht ook als het nog maar een baby is. Het is dan ook niet gek als je je afvraagt of je wel geschikt bent als ouder of waarom het allemaal zo moeilijk moet zijn.

Het is jammer dat dit nog steeds een taboe is. Veel nieuwe ouders durven niet toe te geven dat ze het moeilijk hebben of zich niet op een roze wolk bevinden. Hierdoor voelen ze zich alleen en denken ze dat ze de enige zijn die zich zo voelen. Maar dat is niet zo. Veel nieuwe ouders hebben moeite met de overgang naar het ouderschap en hebben het gevoel dat ze falen. Het is belangrijk om te beseffen dat dit normaal is en dat je er iets aan kunt doen.

We hebben een speciaal programma ontwikkeld waarin je 5 modules doorloopt die je de handvaten en tips geven die je zoekt in deze periode. Leer meer over je gedachten, emoties, slaapgebrek en zelfzorg. 
Vergroot je mentale veerkracht als moeder, check het programma hieronder!