Schuldgevoelens tijdens je kraamtijd

Schuldgevoel is een veel voorkomend gevoel tijdens de kraamtijd. Het maakt niet uit of je bevalling goed is verlopen of dat het juist moeizaam of traumatisch was. Je kan nog zo je best hebben gedaan om je goed voor te bereiden op het moederschap of de kraamtijd, schuldgevoel kan zomaar op komen zetten. Deze gevoelens kunnen variëren van mild tot ernstig en kunnen invloed hebben op jouw mentale gezondheid als moeder.

Een van de belangrijkste oorzaken van schuldgevoelens tijdens de kraamtijd is het onvermogen om aan de verwachtingen van anderen te voldoen. Veel moeders voelen zich schuldig als ze niet in staat zijn om de ‘perfecte moeder’ of partner te zijn, of als ze niet in staat zijn om de verzorging van hun baby op de manier te geven zoals ze hadden gehoopt, zoals bijvoorbeeld het geven van borstvoeding. Of denk aan wanneer het niet lukt om je baby zelf te verzorgen na een keizersnede of medische complicatie waardoor je beperkt bent in je beweging. Er ontstaat dan een groot verschil tussen hoe je het had gehoopt of verwacht, en hoe de realiteit uitpakt. Dit kan leiden tot gevoelens van falen en onzekerheid.

Schuldgevoelens kunnen ook ontstaan als gevolg van de bevalling zelf. Sommige moeders voelen zich schuldig als ze een keizersnede moesten ondergaan, of als de bevalling niet verliep zoals gepland. Dit kan leiden tot gevoelens van falen en onzekerheid over je vermogen om een gezonde baby te baren of de zwangerschap goed uit te dragen (bij vroeggeboorte bijvoorbeeld).

Ook kan schuldgevoel ontstaan als gevolg van het niet voelen van de instant band die vaak wordt verwacht tussen moeder en kind. Je hoopt bijvoorbeeld op een gevoel van herkenning als je je baby voor het eerst ziet, maar in plaats daarvan denk je ‘wie is dit’? Of soms zijn vrouwen nog zo beduusd van de bevalling dat ze liever hebben dat iemand anders de baby even overneemt of meeneemt. Hoewel dit een heel voorstelbaar gevoel is, kan je je hierdoor heel schuldig voelen. 

Er zijn verschillende manieren om schuldgevoelens te verminderen, zoals: je gevoelens uitspreken naar je partner of iemand anders die je vertrouwt. Ook praten met andere moeders die ook schuldgevoelens hebben helpt! Het lijkt misschien of andere moeders dit niet ervaren, totdat je het ter sprake brengt, probeer het!  Het is belangrijk om te beseffen dat schuldgevoelens tijdens de kraamtijd normaal zijn en dat het onmogelijk is om de perfecte moeder te zijn. Ook is het onmogelijk om veel controle uit te oefenen op de situatie en zul je moeten accepteren dat dingen altijd anders zullen lopen dan je van te voren had gedacht of gehoopt. Elke zwangerschap, bevalling of kraamtijd verloopt anders en heeft zijn eigen uitdagingen. Daarom is het belangrijk dat je flexibel blijft in je denken, hoewel dat door het slaapgebrek nu juist vaak het moeilijkst is. Maar nu jij je er bewust van bent, lukt het misschien toch net iets makkelijker.

Wil je meer leren over hoe je om gaat met de rollercoaster aan postpartum gevoelens en gedachten? Of leren hoe je schuldgevoel vermindert en je jouw mentale veerkracht als nieuwe moeder kunt vergroten? We hebben een heel toegankelijk online programma ontwikkeld, bekijk het hieronder!